'Sosyal Medya'da Vakit Harcayacağınıza, Çocuklarınız İle Oyun Oynayın'

ABONE OL

Sosyal Medya'nın hayatın önemli bir bölümü kapsadığı günümüzde, Liv Hospital Ulus Çocuk Psikoloğu Zeynep Sancak'tan ebeveynlere etkili bir uyarı geldi. Kış mevsimin gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte çocuklar parklardan ve yazın oynadıkları açık alanlardan uzaklaşarak evde daha çok zaman geçirmeye başladığını belirten Sancak, 'Başta ebeveynler olmak üzere, elimizden hiç düşürmediğimiz akıllı cihazı bir kenara bırakıp, çocuklarımız ile oyunlar oynamalıyız' dedi

İŞTE AİLECE OYNANACAK OYUNLAR VE ÇOCUKLARA KAZANDIRACAĞI BECERİLER
 
1) MASA TOPU
Nasıl oynanır? Oyuncular iki gruba ayrılır ve bir masanın etrafında oturur. Her grubun önüne kendi alanlarını belirlemek için çizgi çizilir. Masanın ortasına bir pamuk yumağı konur. Başlama sesiyle beraber oyuncular pamuk yumağını karşı tarafın alanına göndermek için üflerler. Belirlenen alana kadar üflenen her yumak için 1 puan kazanılır. Toplam 5 puan alan takım oyunu kazanır.
 
Çocuğa ne kazandırır? Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir.
 
2) HEYKELTRAŞ
Yaş: 4 yaş ve üzeri
 
Oyuncu sayısı: 4 kişi ve üzeri
 
Ne lazım? Hiçbir materyal lazım değil
 
Nasıl oynanır? Oyunculardan biri heykeltıraş seçilir. Heykeltıraş çalışmaya başlamadan önce farklı uygulamaları ifade etmek istediğini söyler. Örneğin; “Heykellerin en sevimlisi, en mutlusunu, en korkuncunu yapmak isterim” der. Bunu söylediği anda her oyuncu heykeltıraşın istediği şekilde vücuduyla ve yüzüyle bir ifade oluşturur. (Sevimli, mutlu, çirkin vb.) heykeltıraş hangi ifadeyi beğenirse o ifadeyi sergileyen oyuncu yeni heykeltıraş olur.
 
Çocuğa ne kazandırır? Konsantre olma, yönergeleri takip edebilme, psikomotor gelişim hızı, kaba motor becerileri ve duyguları ifade edebilme becerilerini geliştirir.
 
3) EVET – HAYIR
Yaş: 4 yaş ve üzeri
 
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
 
Ne lazım? Hiçbir materyal lazım değil
 
Nasıl oynanır? Oyunculardan biri sunucu diğeri de cevap veren kişi olur. Cevap veren oyuncunun hiçbir soruya “EVET” ya da “HAYIR” şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin; “okula gidiyor musun?” sorusuna “EVET” derse yanar. “Gidiyorum” demelidir. Karşı oyuncu “Kaç kardeşsiniz? 3 kardeşsiniz değil mi?” gibi şaşırtmalı sorularla karşısındaki oyuncuya “EVET-HAYIR” dedirtmeye çalışır.
 
Çocuğa ne kazandırır? Dikkatli olmayı ve hızlı düşünmeyi geliştirir.
 
4) HAYVAN TUTMACA
Yaş: 4 yaş ve üzeri
 
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
 
Ne lazım? Hiçbir materyal lazım değil
 
Nasıl oynanır? Oyunculardan biri aklından bir hayvan tutar. Diğer oyuncular tutulan hayvana dair sorular sorar: “Kaç ayaklı? “, “ne yer?” “nerede yaşar?” gibi. Verilen cevaplara göre oyuncunun aklında tuttuğu hayvan tahmin edilmeye çalışılır. Oyun bu şekilde sıra ile devam eder.
 
Çocuğa ne kazandırır? Hayvanları tanımasını ve özelliklerini bilmesini sağlar.
 
5) DOKUN TAHMİN ET
Yaş: 4 yaş ve üzeri
 
Oyuncu sayısı: 3 kişi ve üzeri
 
Ne lazım? Tepsi ya da kutu- küçük nesneler
 
Nasıl oynanır? Bir tepsi içinde evde bulunan nesneler konur. (Toka, para, saç fırçası, cüzdan vb.) oyuncular bu nesneleri kısa süre gördükten sonra tepsinin üzeri bir bezle örtülür. Oyuncular sırasıyla nesnelere dokunarak doğru bir tahminde bulunmaya çalışırlar.
 
Çocuğa ne kazandırır? Dokunma duyusunu kullanarak akıl yürütme, kısa süreli ve aktif işleyen bellek alanlarını geliştirir.
 
 
 
6) PET BARDAĞA SEKTİRME
Yaş: 6 yaş ve üzeri
 
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
 
Ne lazım? Sehpa-pin pon topu- pet bardak
 
Nasıl oynanır? Oyuncuların önüne iki tane sehpa konur. Oyuncunun uzağındaki sehpaya bir adet bardak konur. Oyuncu elindeki pinpon topunu önünde duran boş sehpaya değdirerek diğer sehpadaki bardağın içine atmaya çalışır. Topu bardağa atan ilk oyuncu oyunu kazanır. Bu oyun en az iki kişi yarışarak oynanabileceği gibi süre tutarak sırayla da oynanabilir. En kısa sürede tamamlayan oyunu kazanır.
 
Çocuğa ne kazandırır? Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, el-göz koordinasyonu kurma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir.
 
7) BALONLA BADMİNTON
Yaş: 4 yaş ve üzeri
 
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
 
Ne lazım? Sopa ya da kaşık- balon
 
Nasıl oynanır? İki yarışmacı şişirilmiş balonu kaşık veya sopa yardımı ile birbirine atar. Balona hamle yapamayan ve yere düşüren oyuncu rakibine bir puan kazandırır.
 
Çocuğa ne kazandırır? Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, el-göz koordinasyonu kurma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir
 

aile ailece oynanacak oyunlar sosyal medya sosyal medya bağımlılığı çocuk psikolojisi ekonomi