Tohum Islah Çalışmalarıyla Dışa Bağımlılık Azalacak
OYAK Tarım Hayvancılık şirketlerinden HEKTAŞ, bitki koruma ve bitki besleme alanlarındaki Ar-Ge başarısını, tohum ıslahı alanına da taşıyor. Pamuk Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK iş birliği ile pamuk ıslahı alanında yürüttüğü çalışmalar olmak üzere, Türkiye'nin tohumda dışa bağımlılığını azaltmayı, ihracat hacmini artırmayı hedefliyor
OYAK Tarım Hayvancılık şirketlerinden HEKTAŞ, bitki koruma pazarındaki gücünü tohum ıslah alanına taşıyor. Geçtiğimiz yıl bünyesine kattığı Areo Tohumculuk ile bu alandaki faaliyetlere ağırlık veren HEKTAŞ; domates, biber, hıyar, patlıcan, kavun, karpuz, buğday, arpa, mısır, ayçiçeği ve pamuk tohumlarıyla ilgili dünyadaki son teknolojilerin de kullanıldığı ıslah çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
HEKTAŞ’ın yerli tohum ıslah çalışmaları kapsamında pamuk alanında yürüttüğü çalışmalar stratejik bir öneme sahip. Ülke ekonomisi için gerek lif, gerek tohumluk bakımından özel bir konuma sahip olan pamuk, tekstil başta olmak üzere birçok endüstrinin ham maddesi konumunda. Tekstil piyasalarında Türkiye'nin rekabet gücünün arttırılması, büyük ölçüde pamuk tohumunun yurt içinde üretilmesine bağlı. Şirketin bu alandaki çalışmaları ve yatırımları, Türkiye’nin tekstil sektöründe rekabetçi ülkeler arasında üst sıralarda yer almasına önemli katkılar sağlayacak.
HEKTAŞ ve TAGEM’den pamuk çeşitleri geliştirme çalışmaları
HEKTAŞ, TAGEM’e bağlı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK iş birliği ile hayata geçirdiği, “Türkiye’deki Farklı Pamuk Ekim Alanlarına Uygun, Lif Verimi Ve Kalitesi Yüksek, Verticillium Solgunluğuna Tolerant Yerli Pamuk Çeşitleri Geliştirme Çalışmaları” Projesi ile, pamuk üreticilerinin yüksek verim ve kaliteli ürün veren yerli pamuk tohumları ile üretim yapmalarını ve bu sayede ulusal kaynakların yurt içinde kullanılmasını hedefliyor.
İki fazlı olarak hazırlanan projenin ilk fazında, tohumun yüksek verim ve lif kalitesi özellikleri geliştirilerek zengin pamuk ıslahı meteryalleri geliştirilecek. İkinci fazındaysa, TAGEM'e bağlı olarak pamuk ıslahı çalışan araştırma kurumları tarafından geliştirilmiş pamuk ileri hatlarının, Aydın, Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş gibi farklı pamuk üretim bölgelerinde denenerek tescil aşamasına getirilmesi ve HEKTAŞ tarafından ticari boyuta taşınması değerlendirilecek.
Levent Ortakçıer: “Tohumda katma değerli en önemli çalışma yerli Ar-Ge”
OYAK Tarım Hayvancılık Grup Başkanı ve HEKTAŞ Genel Müdürü Levent Ortakçıer, Türkiye’de faaliyet gösteren tohum şirketlerinin %4’ünün yabancı sermayeli şirketler olduğunu, buna rağmen bu firmaların tohum ticaretindeki paylarının ise %30’a ulaştığını söyledi. Yerli ve yabancı ortaklı şirketlerin ticaret hacmindeki payınınsa %19 olduğunu belirten Ortakçıer, “Hem yerli hem de yabancı sermayeli tüm firmaların ticaret hacmindeki payları toplam %49. Bu firmalar Ar-Ge’yi yurt dışında yaparken üretimlerini ucuz iş gücü ve düşük maliyetler nedeniyle Türkiye’de yapıyor. Tohumda katma değerli en önemli çalışma yerli Ar-Ge yapmak” dedi.
“Ar-Ge ile yerli tohum ıslahına ağırlık vereceğiz”
Ar-Ge çalışmalarıyla sürekli yeni ürün geliştirerek tohum pazarında ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini belirten Levent Ortakçıer, “Ayrıca HEKTAŞ’ın başta Ortadoğu, Asya ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere ihracat hacmini arttırmayı planlıyoruz. Yerli bir tohum üreticisi olarak, pazar koşullarına uygun, üreticilerin ihtiyaçlarını karşılayan çeşitler geliştirerek uluslararası markalarla rekabet gücümüzü artıracağız.”