Selçuk Yaşar'a "Onur Ödülü"
Uluslararası Sütçülük Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’nde Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Türkiye’de süt sektörünün kurulmasına ve gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı onur ödülüne layık görüldü
Süt hayvancılığı ve süt işleme sektöründe başlattığı atılım ile yeni bir sektör yaratmada öncü olan, küçük süt üreticilerinin sütüne sürekli bir pazar sağlayan toplumsal katkı modeliyle; Türkiye’de süt sektörünün temellerini atan Selçuk Yaşar adına ödülü Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı aldı
1973 yılından bu yana Türkiye’de sağlıklı nesillerin yetişmesine öncülük eden Pınar Süt’ün kurucusu Selçuk Yaşar, Uluslararası Sütçülük Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’nde Türkiye’de süt sektörünün kurulmasına ve gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı ‘Onur Ödülü’ne layık görüldü. İstanbul’un ev sahipliği yaptığı Dünya Süt Zirvesi’nde Ulusal Süt Konseyi tarafından verilen ‘Onur Ödülü’, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Sabit Karaca tarafından Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar adına Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı’na takdim edildi
Selçuk Yaşar adına Onur Ödülü’nü alan Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Bu değerli ödülü almaktan gurur duyduğunu belirterek,’’ Selçuk Yaşar Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimine sadece fabrikalar kurarak değil, üreticileri, tedarikçileri, bayileri destekleyerek yarım milyonluk bir ekosistem yarattı. Gıda güvenliği ve Avrupa standartlarında üretimde öncü oldu. Bizler bugün, kurucumuz Selçuk Yaşar’ın vizyonuyla yenilikçi, sağlıklı ve tüketiciye değer katan ürünler üretmeyi sürdürüyoruz. Nice nesiller Pınar’la büyümeye devam edecek. Pınar, sağlık, yenilik, yaşam pınarı olmayı sürdürecek.’’ diye konuştu.
Türkiye’de süt sektörü, 1970’li yılların başında Selçuk Yaşar’ın temellerini attığı toplumsal katkı modelinin üzerinde yükseldi. Ege Bölgesi’nde sütçülüğün gelişimi ile başlayan bu model çerçevesinde Türkiye’nin köylerinde sağılan sütler, tüm Türkiye’yle buluştu, çiftçiler aldıkları destekle üretim zincirine katıldı. Türkiye’de ilklerin altına imzasını atan Selçuk Yaşar vizyonuyla sadece bir marka değil, bir sektör yarattı. 22 şirketi, iki vakfı ve 7500 kişiye sağladığı istihdam ile Yaşar Topluluğu’nun kurucusu ve Onursal Başkanı olan Selçuk Yaşar, 2001 yılında kurduğu ve 10 binden fazla öğrencisi bulunan Yaşar Üniversitesi’nin de Onursal Başkanı’dır
Sn. SELÇUK YAŞAR- Özgeçmiş
17 Ocak 1925 tarihinde Rodos’ta doğan Selçuk Yaşar, ortaokulu İzmir Saint Joseph Lisesi’nde bitirmiş, lise tahsilini İstanbul’daki Fransız Saint Joseph Lisesi’nde tamamlamıştır. 1948 yılında İzmir Ticari İlimler Yüksek Okulu’ndan mezun olmuştur.
Bugün 22 şirketi, 2 vakfı ile 7500 kişiye istihdam sağlayan Yaşar Topluluğu ile 2001 yılında kurulan ve bugün 10.000’I aşkın öğrencisi bulunan Yaşar Üniversitesi’nin kurucusu ve Onursal Başkanı’dır
Babasının dükkanında iş hayatına atılan Selçuk Yaşar, 1954 yılında Türkiye’nin ilk boya fabrikası DYO’nun kurucularındandır. Bundan sonraki yıllarda Türkiye’de öncülük ettiği birçok sanayi dalında yatırım yapmıştır.
• İlk özel sektör resim yarışması (DYO-YAŞAR EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI),
İlk özel sektör süt fabrikası, Pınar Süt - 1973 (süt hayvancılığı için de bir model olmuştur.
İlk 1100 yataklı tatil köyü, Çesme Altın Yunus - 1974
• İlk geri dönüşümsüz ambalajda kaynak suyu şişelemesi, Pınar Su - 1984
• İlk kültür balığı tesisi, Pınar Deniz - 1985
• İlk özel sektör entegre et tesisi, Pınar Et – 1985
• İlk özel sektör resim müzesi (SELÇUK YAŞAR)
• Türkiye’de expander teknolojisi ile ilk hindi yemi üretimi ve ilk beyaz ırk sözleşmeli hindi besiciliği- Çamlı Yem (1997) gibi çok sayıda alanda “ilk”i ülkemize kazandırmıştır. Kurucusu olduğu Yaşar Topluluğu, ana iş kolları olan gıda,içecek ve boya başta olmak üzere kağıt, dış ticaret, turizm ve enerji sektörlerinde faaliyetini sürdürmektedir.
Selçuk Yaşar, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı ile eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında toplumun gelişimini desteklemeyi ilke edinmiş,toplumun gelişmesindeki en temel unsurun eğitim olduğuna inanarak vakıflar aracılığıyla çok sayıda okul yaptırılmasına öncülük etmiş, milli eğitimin hizmetine sunmuştur. Selçuk Yaşar başkanlığındaki Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı; üniversitelerde, yüksek ve orta öğretim kurumlarında okuyan yetenekli, çalışkan, ancak maddi olanakları kısıtlı öğrencilere, tamamen karşılıksız burs vermektedir.
Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin kurucusu ve öncüsü olan Selçuk Yaşar, et ve süt hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla bir çok önemli proje hazırlamış ve uygulamıştır. Selçuk Yaşar duyarlı bir iş ve fikir adamı olarak toplumu ve ülkemizi ileri götürecek konularda çok sayıda kitap yazarak farkındalığın yaratılmasına katkıda bulunmuştur.
İlgili alanlarda sivil toplum kuruluşlarının(STK) da kuruluşunda öncülük eden Selçuk Yaşar, SETBİR Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin, ESİAD Ege Sanayici ve İşadamları Derneği’nin ve Karşıyaka Spor Kulübü’nün(KSK) Onursal Başkanı’dır.
TÜSİAD Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği ile ESİAD Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği, DESAD Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin kurucularından olan Selçuk Yaşar, BOSAD Boya Sanayicileri Derneği Danışma Kurulu üyesidir.
Selçuk Yaşar, uzun yıllar Danimarka’nın İzmir Fahri Konsolosluğu görevini yürütmüştür.
Evli ve üç çocuk babasıdır.
FACEBOOK YORUMLAR